T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİLECİK / BOZÜYÜK - Bozüyük Mesleki Eğitim Merkezi

DEVLET KATKILARI VE İŞLEYİŞ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

Sayın İşletme Yetkilisi !

2024 yılından itibaren uygulanacak devlet katkıları ve diğer işleyişler hakkında bilgilendirmeleri dikkatlice okuyunuz.

Açıklamalar doğrultusunda gerekli işlemlerin yerine getirilmesini önemle rica ederiz.

 Aşağıdaki açıklamaları dikkatlice okuyunuz.

1- 2024 yılı Ocak ayından itibaren okulumuza ibraz edilecek çırak öğrencilerimizin maaş dekontlarını e-Posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.

2- Devlet Katkıları için ödeme evrakları takip eden ayın 1-8 tarihleri arasında muhakkak gönderilmesi gerekmektedir. Geciken ödeme evrakları takip eden bir sonraki ayda işleme alınamayacaktır.

3- Dekontlar, kurum resmi e-Postası okul gmail hesabı "bozuyukmesem@gmail.com" e-Posta adresine gönderilmelidir. 

4- Ya da dekontun çıktısı kağıt olarak kuruma verilebilir.

4- Dekontlar, "Gönderen Adı" e-Mesem sistemimizde kayıtlı işletme/kişi tarafından "Alıcı Adı Soyadı" kayıtlı çırak öğrencimizin adına açılmış banka hesabına gönderilmelidir.

5- Dekontlar, .pdf veya .jpg dosya uzantısı şeklinde gönderilmelidir.

6- Okul idarecilerine WhatsApp uygulaması üzerinden gönderilen dekontlar işleme alınmayacaktır. Bu bir tebliğdir.

7- 2024 yılından itibaren Geriye Dönük Devlet Katkısı talebinde bulunmayınız. 

8- Kanunda belirtilen sözleşme gereği 9. - 10. - 11. sınıf düzeyinde
asgari Net ücretin %30'u (5100 TL 64 Kuruş) tam tutarından az (tavsiye edilen mininum 5110 TL), 
12. sınıf düzeyinde ise asgari Net ücretin %50'si (8501 TL 07 Kuruş) tam tutarından (tavsiye edilen 8510 TL ) az ödeme kesinlikle yapılmamalıdır.
Aksi takdirde ilgili ayın 30 tam günlük ücreti üzerinden devlet katkısı düzenlenemeyecektir. Buradaki sorumluluk işletmededir.

9- 3308 Mesleki Eğitim Kanununda geçici 12. maddesinde "Ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ay içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden İşsizlik Sigortası Fonuna aktarılır." denilmektedir. Ancak uzunca bir süredir genelde ödemenin yapıldığı ilgili ay bitmeden devlet katkıları sözleşmelerde yer alan işletme IBAN numaralarına malmüdürlüğü vasıtasıyla ödemeler gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte okul idaresinden ödemelerle ilgili taleplerde bulunulmamalıdır. 

10- Ücret ödenen işletme beyan edilen bilgilerin yanlış olması nedeniyle ödenecek olan Devlet katkısından yersiz olarak yararlandığı takdirde cezai işlem ve sorumluluğu kabul eder.

11- Öğrencinin iş yeri ve okulda yapacağı devamsızlıklar her gelmediği gün için devlet katkısından 1/30 oranında kesinti yapılacaktır.

12- 2023-2024 Eğitim öğretim yılı 2. döneminden itibaren kayıt olan tüm öğrenciler için işletmelere devlet katksıı bir sonraki eğitim öğretim yılından itibaren ödenmeye başlanacaktır. Aynı zamanda işletmeler sözleşme kuralları gereği öğrencinin yatırılması gereken asgari tutarı öğrencinin hesabına yatırmalı, okul idaresine göndermesi gerekmektedir.  

 13- Ustalık Telafi Programına 24.07.2023 tarihinde MEB'in yayınladığı usül ve esaslara göre kayıtlar yapılacaktır.


Önemli Uyarı: Devlet Katkıları için okula gönderilen ödeme evraklarından sonra yatırılan meblağ işletme tarafından çekilmeyecek, işletme tarafından geri istenmeyecek, çırak öğrencinin banka kartı işletme yetkilisinde bulundurulmayacaktır. Yatır-Çek mantığı ile işlem yapan ve öğrencilerimize haftalık usülü ücretlendirmeye giden işletmelerde sıkıntılar yaşanmaktadır. Tespit edilen işletmelerdeki öğrencilerin sözleşmeleri feshedilecek, ilgili işletmeye başka çırak öğrenci sözleşmesi gerçekleştirilmeyecektir. 

 

31-01-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.01.2024 - Güncelleme: 31.01.2024 12:00 - Görüntülenme: 220
  Beğen | 3  kişi beğendi